vrijdag 9 januari 2015

Boerenkoolsoep en Smouterwafels

 
Boerenkoolsoep
3 eetlepels olijfolie

1 grote ui, grof gesnipperd
3 grote aardappelen, geschild en in blokjes
300gr gesneden boerenkool
 8 dl water
bouillon blokje

Garnering;
klein stukje paprika in blokjes en 8 kastanje champignons in plakjes.
 


Fruit de fijn gesneden ui in de olie tot ze glazig zijn.
Meng de aardappelblokjes en de boerenkool met de ui en bak even. Voeg 8dl heet water en het bouillonblokje erbij.
Laat alles voor ongeveer 30 minuten koken totdat alles gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer.
Champignons en paprika even bakken.

Eerst de soep opscheppen en dan de paprika en champignons erover verdelen
Eet smakelijk...ons smaakte het erg goed.

Als toetje hadden we smouters gebakken in het wafelijzer.
Smouters zijn een Zeeuws vervanger voor oliebollen.
Normaal bak je ze in de pan, een soort drie-in-de-pan.
In de zomer hadden we bij een molen een zak smoutermix gekocht en deze moest op.
En om het te proberen hebben we het wafelijzer opgezocht.
En het lukte en ze zijn lekker!!
We hebben ze aan tafel gebakken en gelijk gegeten.
Maar erg veel...
 
Hieronder een recept die ik volgende keer wil proberen.
 
Smouters:

15gr gist + 1 theelepel suiker oplossen in 1 dl lauwe melk. Mengsel 15min op warm plekje zetten tot het belletjes vormt. In een kom 250gr bloem zeven met 1 theelepel zout. Gistmengsel erbij schenken en tot glad, dik beslag roeren. Een ei en 2dl lauwe melk erdoor kloppen. Twee in kleine stukjes gesneden appels en 200gr rozijnen toevoegen en alles afgedekt een uur laten rijzen. Drie lepels beslag in een koekenpan scheppen en met een klontje boter goudbruin bakken. Serveren met poedersuiker en stroop.

Geen opmerkingen: