zaterdag 24 oktober 2015

Speltquiche met winterpostelein en portobello's

Ik wilde een bodem een keer zelf maken, meestal heb ik een pak van Ekoland.
Op internet dit recept gevonden.
 
Voor een knapperige bodem;
- 200 gram speltmeel (of bloem)
- 100 gram (koude) roomboter
- 1 ei
- 3 theelepel koud water
Zeef de bloem in een ruime kom. Snijd de koude boter in kleine stukjes en doe ze bij de bloem. Stop je handen in de kom en wrijf/prak/kneed de boter net zolang tot het geheel aan broodkruim doet denken. Klop het ei los in een kommetje. Maak in het midden een kuiltje en doe daar het losgeklopte ei in. Voeg de 3 theelepeltjes koud water toe.
 Kneed het geheel met de handen of eventueel een mixer met deeghaken. Kneed het dan samen tot een mooie stevige ronde bol.
- Wikkel de bol in plastic folie en laat minimaal een half uur koelen in de koelkast.
- Neem een springvorm en vet deze goed in met boter. Bestrooi met een klein beetje bloem. Rol de deeg lap uit op een met bloem bestrooide werkbank. Leg het in de springvorm en druk aan de randen het deeg tot bijna de bovenrand.

Vulling:
- 150 gram room
- 4 eieren
- eetl. bospaddestoelen bouillon (Vitam - biowinkel)
- 300gr winterpostelein (gewassen en klein gesneden)
- 1 ui (klein gesneden)
- 1 groene punt paprika
- 2 teentjes knoflook (klein gesneden)
- 2 middelgrote portobella's
- stukje brie (150 gram)
- handje couscous
- peper
- kokosolie om in te bakken

 - Verwarm de oven voor op 190C (hetelucht 180C)
Meng de eieren, room en bouillon.

Bak de winterpostelein in een beetje olie in een wok tot het geslonken is. Laat in een vergiet uitlekken. Bak de ui, knoflook en de paprika kort.
Verdeel de couscous over de bodem en leg hierop het uimengsel, daarna de postelein.
Snijd de porto's eerst door midden en daarna in parten en verdeel deze over de quiche.
Schenk het eimengsel erover en verdeel daarna de brie en leg dat er overheen zodat het mooi verdeelt is.
Zet de quiche zo'n 40 min in het midden van de oven.
Bij ons was die heerlijk, wel wat vochtig. Echt een lekkere combinatie van smaken.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen: